Het archief

Bezoekjes

Mogelijk gemaakt door Blogger.

Volgen via @

woensdag 19 juni 2013

MonkeyJam en schrijflessen..

Het schooljaar duurt voor ons nog wel een paar weken. Wij hebben dit jaar als laatste vakantie. Maar vorige week hebben de laatste bladzijdes in ons taal- en spellingsboek gedaan..Uit! Wat gaan we doen tot aan de vakantie wat nuttig, leerzaam en vooral heel erg leuk is?

We hebben een schrijversgilde opgericht in de klas. Zes groepen kinderen zijn lid geworden van een schrijversgilde die de kinderen de WonderSchrijvers hebben genoemd. Elk groepje schrijft een verhaal. Maar ja, een verhaal schrijven is nog niet zo simpel! Met elkaar hebben we bedacht waar een verhaal uit bestaat. Wat maakt een verhaal nou spannend, leuk of juist geen klap aan?

De kinderen hebben afgesproken dat een verhaal moet voldoen aan de volgende punten:
* Iemand..(Wie is de hoofdpersoon?)
* Wilde..(Wat wilde de hoofdpersoon?)
* Maar..(Wat is het probleem?)
* Dus..(Wat deed de hoofdpersoon op het op te lossen?)
* Toen..(Hoe liep het verhaal en is het probleem opgelost?)

Verder wordt het verhaal een beetje leuker als je de omgeving omschrijft.

Ze hebben eerst in het groepje deze punten gbruikt om te brainstormen. Na het brainstormen zijn ze begonnen aan het schrijven van het verhaal. Na een poos schrijven, strepen en herschrijven, hebben de kinderen de verhalen ingeleverd.

Ik heb alle verhalen gescand om ze om mijn touchscreen te laten zien. Als groep gaan we de verhalen editten. Ik gebruik eerst een verhaal die ik zelf heb geschreven en ik doe hardop voor hoe ik een verhaal beter maak. Waar let je dan op? Hiervan maken we samen een anchor-chart die we aan de muur hangen. Per groepje hebben de kinderen een edit-wiel. (Gevonden op Pinterest en vertaald naar het Nederlands. Ik heb het alleen niet digitaal.) Die ze kunnen gebruiken bij het editten van het eigen verhaal. De volgende stap is het echt helemaal schrijven van het verhaal in de laatste versie. Dit mag met de hand of digitaal. De uiteinderlijke verhalen komen in de klas te hangen in onze WonderSchrijvers Hoek.

Vervolgens maken de kinderen in het groepje een lijst met attributen die in het verhaal voor komen. Welke personen heb je nodig? Wat is de omgeving? De kinderen maken alles wat nodig is om het verhaal na  te kunnen spelen. Er wordt een set ingericht in de klas waar kinderen in het programma MonkeyJam (www.monkeyjam.org) een stopmotion filmpje maken van het zelf bedachte verhaal. Dit filmpje wordt aan elkaar gepresenteerd.

Met dank aan mijn collega waarmee ik om de week een uurtje aan het zwembad zit. Dan doe ik geweldige inspiratie op! Ik had namelijk nog nooit van MonkeyJam gehoord! De kinderen zijn enthousiast in ieder geval!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten