Het archief

Bezoekjes

Mogelijk gemaakt door Blogger.

Volgen via @

dinsdag 3 maart 2015

Ga voor growth!

Tijdens de eerste fase van mijn Master heb ik een literatuuronderzoek gedaan naar breinleren. Hoe ziet een lerend brein eruit? En hoe kun je daar als onderwijzer op de juiste manier op in spelen? Als je je verdiept in de theorie kom je als een soort van vanzelf terecht bij Carol Dweck. Zij heeft enorm veel geschreven over growth en fixed mindsets.

Kinderen (en ook volwassenen) met een growth mindset gaan er vanuit dat  je brein maakbaar is en dat je in staat bent om altijd bij te leren. De andere kant is dan de fixed mindset. Zij gaan ervan uit dat je wordt geboren met een bepaalde intelligentie en dat je het daar mee moet doen.

De mindset waarin je 'zit' zegt veel over hoe je in het leven staat. Hoe ga je om met uitdagingen? Hoe ga je om met tegenslag of juist met succes? Leren wordt een stukje makkelijker als je vanuit een growth mindset dit doet. Dan ga je er vanuit dat je leert als het even vastloopt. Het geeft niet als iets niet lukt. Ook daar leer je van en door te oefenen kom je dichterbij je doel.

Ik hoor in mijn klas veel fixed mindset achtige opmerkingen. "Ik kan het niet" en "Ik snap het niet" zijn twee kreten die vaak voorkomen in de klas. Vanuit mijn onderzoek ben ik aan het proberen kinderen meer growth georiënteerd te krijgen.

Ik heb twee borden gemaakt waarop de kreten staan. We willen ze niet meer horen, maar dan moet je ze wel vervangen door andere. De kinderen zijn met elkaar in gesprek gegaan om samen kreten te bedenken die wel passen bij een growth mindset.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten